Leagănul Sacru – La Sacra Culla – di Santa Maria Maggiore

foto : camelia oprița
Lumea nu-şi va aduce aminte de
fiecare om care trece pe pământ, ci de un fenomen extraordinar care rămâne după el
Camelia Oprita în Recurs pentru Infinit

În bazilica Santa Maria Maggiore se află o relicvă care a fost mereu legată de religiozitatea romanilor și din secolele cele mai îndepărtate obiect de rugăciune de către pelerinii din întreaga lume. Sunt rămășițele „cunabulului”, „Leagănului Sfânt”, ieslele în care, conform Evangheliilor, Iisus a fost așezat de îndată ce s-a născut, așa cum relatează Evanghelia după Luca.

Papa Sixtus al III-lea, în 432, a decis să creeze o „Grotă a Nașterii Domnului” asemănătoare cu cea din Betleem în interiorul Bazilicii Santa Maria Maggiore. Bazilica a fost redenumită ulterior „Santa Maria adpraesepem”, care în latină înseamnă „Iesle”

„Maria a născut primul ei copil, l-a înfășat și l-a pus într-o iesle, pentru că nu era loc pentru ei în hotel”. În aceste câteva rânduri din Evanghelia lui Luca există tot sensul Crăciunului. Dumnezeu devine copil, Om între oameni, pentru a ne mântui. Dar unde este păstrat leagănul Pruncului Iisus? De unde a început totul?
Unii ar putea crede că Sfântul Leagăn este încă în Betleem, dar nu: este la Roma.


Ieslea sau pătuțul din Betleem pe care a fost așezat Pruncul Iisus se află acum la Roma, în Bazilica Santa Maria Maggiore. Din acest motiv, Bazilica Liberiană de pe vârful Dealului Esquiline a fost întotdeauna legată de misterul Cuvântului lui Dumnezeu Întrupat.
Actuala ” relicvă ” este o operă de artă magnifică,prin urmare,reliquiario de cristal în forma unui leagăn,este susținut de patru cherubini de aur . Partea superioară a relicvei reprezintă paiele ( din metal ) pe care este așezat copilul Isus – de dimensiuni aproape naturale – în momentul binecuvântării.

Sosirea relicvei la Roma se datorează Papei Teodor I (642-649), fiul unui episcop de la Ierusalim, care ar fi primit-o în dar de la Sf.Sofroniu, patriarhul acelei cetăți…


Aceasta este o ipoteză deoarece,din păcate,nu poate fi documentată. Leaganul sacru păstrat la Betleem,ajuns la Roma, fu încredințat bazilicii dedicate Sfintei Fecioare Maria în jurul anului 650.

În el sunt păstrate cinci șipci de lemn.
Dintre acestea,probabil că una reprezentând nașterea,în timp ce celelalte patru, sunt din lemn de paltin, sau arțar, din zona Palestinei și care ar avea o vechime de aproximativ 2000 de ani. Ele au crestături care fac ca laturile să poată fi puse în formă de X, două câte două, pentru a forma un fel de șevalet (lipsit de axa orizontală de îmbinare) folosit ca suport pentru leagăn.

Putem admira prețiosul obiect în capela confesiunii, aflată sub altarul papal al bazilicii Santa Maria Maggiore din Roma.

Nu avea sclavi, dar ei l-au numit Domn.
Nu a primit o diplomă academică, dar a fost numit „Maestru”.
Nu a oferit cure medicale, dar ei l-au numit Tămăduitor.
Nu avea armată, dar oamenii lui Cezar se temeau de El.
Nu a câştigat bătălii în războaie, dar a cucerit lumea cu învăţăturile Lui.
Nu a comis nicio crimă şi totuşi a fost crucificat.
A FOST ÎNMORMÂNTAT, DAR TRĂIEŞTE ŞI ASTĂZI.

Toate acestea au făcut obiectul unui devotament popular care i-a împins pe mulți credincioși, întorși din pelerinaje prin Țara Sfântă, să aducă în dar ceea ce sunt considerate fragmente prețioase din lemnul Sfântului Pătuț care l-a întâmpinat pe Pruncul Iisus, păstrat astăzi în racla numită Sfântul Leagăn (cunabulum ).

Bazilica Santa Maria Maggiore păstrează o altă „relicvă” legată de Pătuț: „paniculum”, o bucată mică de pânză conservată într-o cutie donată de Pius al IX-lea. Potrivit tradiției, este pânza albă, necusută și netivită cu care Maria l-a înfășat pe Pruncul Iisus.

În trecut, în perioada sărbătorilor de Crăciun, Sfântul Leagăn era amplasat în navata centrală a Bazilicii pentru închinarea credincioșilor, dar starea de degradare a rămășițelor a împiedicat mutarea Lui.


Excepționala ocazie de a fi la câțiva pași distanță de relicvele Domnului nostru Isus depuse într-un ”leagăn ” realizat de arhitectul Giuseppe Valadier ( 14 aprile 1762, Roma – 1 febbraio 1839,Roma ) la începutul anilor 1800,creează o atmosferă extraordinară cu o imersiune contemplativă în lucrările marilor artiști de la Cavallini la Reni, trecând de la Cimabue la Tânărul Giotto reprezentând cele mai importante etape ale creștinismului.

autoare:  camelia oprița /roma / 2002
foto : cameliaoprita
dipinto santa maria maggiore roma

Copilăria este inocenţa Creaţiei. Dumnezeu a binecuvântat-o cu îngerul păzitor care vindecă rănile din sufletul omului autoare Camelia Opriţa

Un gând despre „Leagănul Sacru – La Sacra Culla – di Santa Maria Maggiore

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s