©Maniere!

http://www.citatepedia.ro/index.php?id=409236

Ce frumos să ai de-a face cu oameni politicoşi, care nu-şi ţin mâna stângă în buzunar în timp ce întind mâna dreaptă pentru a saluta, care nu iau iniţiativa de a te chema pe nume, care lasă pasajul liber când intră ori iese din magazin sau tramvai!
Educația solidă sau bunele maniere nu s-au născut astăzi; Teologul Erasmus din Rotterdam a fost primul care s-a ocupat de bon tonul la copii. Cartea, dedicată prinţului Henry de Burgundia, în vârstă de doisprezece ani, datează din 1530.
Desigur, Erasmus sugerează comportamente pe care nimeni nu le foloseşte astăzi. De exemplu: dacă strănutaţi în prezenţa altora, regula vă cere să vă întoarceţi, este un început bun, nu-i aşa?.
Aceste reguli ale bunelor maniere pot fi găsite în cartea ^^De civilitate morum puerilium^^ şi tratatul său despre educaţia timpurie a copiilor. Cartea se adresează tuturor, indiferent de clasa socială căreia îi aparţin.
Concluzie: Cred că a şti să-ţi ceri scuze pentru greşelile altora şi să nu arăţi mai puţină afecţiune unui prieten atunci când este lipsit de îndemânare este un semn al unei educaţii rafinate şi al unui comportament impecabil.

Camelia Opriţa în Galateo (2007)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s