Martirologio Romano

Papa Francesco pe balconul bazilicii din Piazza San Pietro in Vatican denumit şi Loggia delle Benedizioni

Roma

Locul de naștere al sfinților apostoli Pietro și Pavel(Paul), care au murit în același an și în aceeași zi, în timpul domniei  împaratului Nerone Claudius Caesar Augustus Germanicus(37-68 D.C.Roma).Primul dintre aceștia,în același oraș,răstignit cu capul întors spre pământ și îngropat în Vatican,este sărbătorit în  întreaga lume; celălalt decapitat și îngropat pe Via Ostiènse,este sărbătorit  și venerat cu aceeaşi onoare…

Cheile Sfântului Petru au devenit, încă din secolul al XIV-lea, semnul oficial al Sfântului Scaun în Vatican.

Sf. Petru – el poate merge la cer cu o cheie de aur și una de argint.
 Ușa Paradisului este o ușă cu două chei: una se deschide și cealaltă se închide. Cu alte cuvinte, ele reprezintă două direcții: cea care ridică, care conduce de la Pământ la Cer și cealaltă care coboară,cea care conduce din ceruri spre Pământ.Una o deschide omul,cealaltă o deschide divinitatea.

Puterea cheilor, simbol al moștenirii pe care Iisus Hristos a lăsat Sfântului Petru (păstrarea cheilor Împărăției Cerurilor) desemnează autoritatea de a guverna casa lui Dumnezeu, care este biserica … Puterea de a lega și de a desface indică autoritatea de a elibera de păcate, de a pronunța hotărâri în materie de doctrină și de a lua decizii disciplinare în Biserică „(CdCC 553).

La cupola di Michelangelo  vista dall’esterno della basilica
Cupola Bazilicii Sf. Petru din Vatican

Cupola bazilicii Sf. Petru din Vatican o expresie a tranziției de la arhitectura renascentistă la arhitectura barocă,reflectă în mare măsură desenul lui Michelangelo Buonarroti, care a lucrat acolo până în anul în care a murit – 1564. Este unul dintre cele mai mari acoperișuri de zidărie construite vreodată; înălțimea este de 136 m. diametru interior de aproximativ 42 de metri.

foto : Camelia Opriţa
La cupola di Michelangelo vista dall’interno della basilica

Puțini știu că,pe langă porțiunile de aur ale cupolei,toate celelalte picturi care impodobesc bazilica San Pietro sunt mozaicuri.
Realizate între 1603 și 1613 prin voința lui Clement al VIII-lea,reprezintă scene cu Hristos,apostoli,busturi de papi și sfinți.La baza cupolei se află inscripția latină care spune:” Tu ești Petru și pe această stâncă voi zidi biserica și îți voi da cheile împărăției cerurilor ’’.

Întorcându-mă pe pământ fără tine

Întorcându-mă pe pământ fără tine,
 mi se văd diamantele pe obraji după furtună:
 sunetul unui cântec îndepărtat al acestui suflet
 care nu mai e el însuşi suflet.
 I-au crescut braţele precum fulgerului să te lumineze,
 Dragoste.
poezie de Camelia Opriţa din Poeţii noştri, 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s